Markkuun malli – näin kylä ja koulu opettavat yhdessä

MARKKUUN KOULU IN MEMORIAM.

SURUKSEMME JOUDUMME ILMOITTAMAAN, ETTÄ TOUKOKUUSSA 2018 TYRNÄVÄN KUNNANVALTUUSTO PÄÄTTI LAKKAUTTAA MARKKUUN KOULUN TOIMINNAN. KOULUN TOIMINTA PÄÄTTYY 31.7.2018. KOULUKIINTEISTÖN KOHTALOSTA EI OLE TOISTAISEKSI TIETOA.  NÄMÄ KOULUA KOSKEVAT SIVUT TULLAAN POISTAMAAN LÄHIAIKOINA.

 

 

Markkuun koulun ja kylän yhteistyö on tiivistä ja saumatonta. Yksi osoitus vahvasta yhteistyöstä ovat uuden opetussuunnitelman mukaiset monialaiset oppimiskokonaisuudet, joissa koulu ja kylä opettavat yhdessä.

Markkuu otti varaslähdön uuden opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen jo keväällä 2016 aloittaen Viljan tie -oppimiskokonaisuuden. Noin vuoden aikana toteutetun oppimiskokonaisuuden aikana koululaiset saivat kokonaisvaltaisen käsityksen viljan tiestä pellolta pöytään. Kyläläiset järjestivät vierailukohteet ja toimivat myös opettajina, tarjoten oman asiantuntemuksensa koulun käyttöön.

Keväällä 2016 Markkuu otti varaslähdön uuden OPS:n mukaiseen opetukseen. Näin kylä opettaa!

Toukokuussa 2016 oppilaat pääsivät tutkimaan peltomaan ominaisuuksia sekä seuraamaan kevään kylvötöitä kyläkoulun viereisillä pelloilla. Kesän aikana oppilaat seurasivat viljan kasvua ja syksyllä tutustuttiin viljan puintiin sekä sen kuivaukseen ja jatkojalostukseen sekä kylän karjatilalla että Tyrnävän myllyssä. Kutsuttiinpa oppilaat myös tutustumaan Muhoksen OSAOn oppilaitokselle erilaisiin eläimiin ja niiden hoitoon. Matkan varrella käytiin läpi myös ympäristöasioita muun muassa vesinäytteitä tutkimalla.

Lukuvuoden 2017-2018 oppimiskokonaisuuden aiheeksi valikoitui itseoikeutetusti Suomi100 -juhlavuosi sekä arvokas Markkuun sekä Tyrnävän historia. Koululla ja kylällä oli yhteinen ajatus tutustuttaa koululaiset kylän historiaan ja tehdä se eläväksi tarinoiden sekä tarinankertojien kautta. Niinpä Markkuun koulun oppilaat pääsivät sukeltamaan Markkuun kulttuurihistoriaan jo heti elokuussa.

Keiterin torpalla tutustuttiin vanhoihin esineisiin, joita esittelivät Ville ja Margit Rohkimainen. Kuva Marika Laurila.

Syksyllä 2017 aikamatkailuun liittyviä vierailuja riitti lähes viikottain: Rauhion vanha koulu, Kuuselan maatila, vanha Tihisen pytingin pihapiiri ja Vahvan Laitisen nostama kivi, Keiterin torppa, Tihisen pytinki (Tyrnävän kotiseututalo)… lisäksi koululla vierailivat koulun entinen keittäjä sekä laukkukauppias. Ja joka kerralla ovat oppilaat saaneet kuulla tarinoita, tunnelmia menneistä ajoista varttuneiden kyläläisten kertomina.

Syksyn 2017 huipennus oli kylän ja koulun yhteinen itsenäisyysjuhla, johon oppimiskokonaisuudessa mukana olleet oli kutsuttu mukaan kunniavieraina. Lyhyt kooste videosta löytyy Markkuu Vlog -kanavalta. Käy kokemassa juhlava tunnelma!

Markkuun koululaisten aikamatka jatkuu vielä kevään 2018 ajan. Päivitämme opintojakson materiaalia kevään aikana näille sivuille.