100 taideteosta luonnon keskeltä – yhteisöllinen kulttuuriprojekti 2017

Markkuu tunnetaan luonnosta ja tämä ajatus innosti kehittämään Suomi100 -juhlavuoden teemahankkeen luonnon materiaalien ympärille. Markkuulla on myös perinteistä yhteisöllisyyttä, joka tuo kyläläiset yhteen monenlaisen käsillä tekemisen merkeissä. Talkoissa moni kyläläinen on ihastuttanut nimenomaan kädentaidoillaan. Jokainen meistä taitaa jotain ja työn tuloksissa voi nähdä taidetta! Markkuun luonto tarjoaa materiaalien lisäksi monenlaisia elämyksiä – maisemia, ääniä, kohtaamisia eläinten kanssa, marjoja ja luonnonyrttejä, mahdollisuuden virkistyä. Luonnosta saatavat, käsin kosketeltavat ainekset ja elämykset voidaan myös yhdistää nykyisillä kädentaidoilla, video- ja valokuvauksen avulla.

Kulttuuriprojekti oli kaikille siihen osallistuneille upea elämys. Sen aikana toteutettiin kuusi erilaista työpajaa ja taidetta luotiin monipuolisesti erilaisista luonnonmateriaaleista, muun muassa jäästä, risuista, puukiekoista, kivistä, päreistä, sammalesta ja kävyistä. Työpajoihin osallistujia oli yhteensä noin 400 ja ne houkuttelivat erityisesti lapsia ja lapsiperheitä. Lämmin kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneille!

Hankkeen aikana toteutettiin yhdessä useita metsänhaltijahahmoja jotka tapaat jatkossa Markkuun luontopolulta. Kuva Sari Arffman.

Hankkeen aikana luotiin 100 erilaista taideteosta, joista suurin osa sijoitetaan vuoden 2018 aikana Markkuun luontopolulle monipuolistamaan polkua. Hankkeen päätteeksi järjestettiin näyttely, jossa oli esillä hankkeen aikana tehtyjä taideteoksia sekä niistä teetettyjä valokuvasuurennoksina. Lisäksi näyttelyssä sai ensi-iltansa työpajoista kootusta materiaalista tehty lyhytelokuva, joka välittää upeasti hankkeen tunnelman. Käy kurkkaamassa noin 7 minuutin mittainen elokuva Markkuu Vlog -kanavalta.  

Kevätkirmauksen ympäristötaidetyöpajassa luonnonmateriaalit muuttuivat tauluiksi. Kuva Sari Arffman.

Markkuulla käynnistettiin hankkeen myötä prosessi, jota taatusti jatketaan myös tulevaisuudessa tavalla tai toisella. Jos innostuit, ota yhteyttä ja kerro ideasi meille.

Tervetuloa mukaan Markkuun meininkiin!

Markkuun seudun kyläyhdistyksen toteuttama ”100 taideteosta luonnon keskeltä – yhteisöllinen kulttuuriprojekti” toteutettiin osana Nouseva Rannikkoseutu ry:n Rannikkoseudulla tapahtuu -teemahanketta.