Talvitapahtuma 26.2. Markkuulla – mukana jäästä rakentamista!

Tyrnävän ampumaradan uimapaikan ympäristössä talvitapahtuma klo 12-15. Tapahtumassa kahvio. Ohjelmassa hoijakka, poniajelua, lumikenkien testausta, mäenlaskua (omat pulkat mukaan), makkaranpaistoa ja jäätyöpaja! Klo 13 käynnistyy potkukelkkaviesti – kasaa 4 hengen joukkue, ilmoittaudu paikan päällä!

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Markkuun seudun kyläyhdistys, Tyrnävän MLL ja LC-Tyrnävä. Mukana tapahtuman talkooväkenä on myös OSAO:n matkailualan opiskelijoita sekä Tyrnävän SPR:n ensiapuryhmä. Sponsoreina mm. Tyrnävän Osuuspankki sekä Ravintola Pömilä.

OSALLISTU JÄÄTYÖPAJAAN TAPAHTUMASSA!

Tapahtumassa on tänä vuonna myös työpaja, jossa rakennetaan osallistujien jäädyttämistä jääkuutioista joko Tyrnävän suurin jäälyhty tai vaikka kokonainen jäälinna – lopputulos riippuu osallistujista!

Näin osallistut jäätaiteiluun:

  1. TÄYTÄ  ESIM. MAITOPURKKI (myös muu suorakaiteen muotoinen rasia käy) PUHTAALLA TAI VESIVÄREILLÄ VÄRJÄTYLLÄ VEDELLÄ.
  2. LAITA PAKASTIMEEN TAI JÄÄDYTÄ ULKONA.
  3. IRROTA PALIKKA PURKISTA/LAATIKOSTA KOTONA (käytä kuumassa vedessä tai pidä huoneenlämmössä, kunnes jää irtoaa).
  4. TUO JÄÄPALIKAT MUKANASI TAPAHTUMAAN JA OSALLISTU RAKENTAMISEEN!

Palikoiden pinta on hieman kupera, mutta käytämme tarvittaessa lunta/vettä sidosaineena, jotta palikat saadaan pysymään kiinni toisissaan.  Mukaan voi ottaa omiakin “rakennusvälineitä” eli lasten muovilapion tai vastaavan, jolla voi tasoittaa sidosainetta palikoiden väliin.

MIKSI JÄÄTYÖPAJA?

Jäätyöpaja on muuten yksi Markkuun seudun kyläyhdistyksen toteuttamasta “100 ympäristötaideteosta Markkuulta” -hankkeen tapahtumista! Hanketta rahoittaa Nouseva Rannikkoseutu ry.

Nyt rakennamme jäästä huvin vuoksi, mutta ennen 1960 -lukua ja jääkaappien yleistymistä  jää on ollut tärkeä materiaali arkielämän sujumisen kannalta. Jäätä on tarvittu lämpimään aikaan ruuan säilyttämisessä. Jäitä sahattiin lämpimän ajan varalle talvella, helmikuussa jää oli laadultaan parasta “rautajäätä”.  Sahattujen jäiden piti olla mahdollisimman säännöllisen mallisia lohkareita, jotta ne voitiin latoa riittävän tiiviisti sulamisen estämiseksi. Jäät säilöttiin valolta suojaan ja peitettiin sahanpurulla.  Oletko sinä ollut mukana tai kuullut tarinoita jäiden nostamisesta? Kerro tarinasi – kyläyhdistyksessä ollaan kuulolla!