Sen on täytynyt tulla tänne tänään -kesänäyttely 2023

Muhoksen ja Tyrnävän rajalla paloi heinäkuussa 2020 noin 250 hehtaaria metsää. Se on erittäin suuri metsäpaloalue Suomessa. Markkuun Luonto- ja hyvinvointitalo Peukaloisesta paloalueelle on noin 7 km matka.

Palanut metsä on aluksi karu ja luonnottoman äänetön. Luonto ikään kuin puntaroi tilannetta – vetää henkeä, mutta kuollut se ei ole. Muurahaiset palaavat maanalaisista käytävistään pian näkyen vaaleina hiekkakasoina mustalla kuntalla. Jos on onnekas, voi kuulla kaskikeijujen lennoston saapumisen palaneiden koivujen rungoille, sieniä alkaa putkahdella. Luonto palaa pala palalta – ”sen on täytynyt tulla tänne tänään”.

Valokuvaaja Saara Poudan henkilökuvissa ympäröivä luonto ja henkilö samaistuvat. Kuvat kertovat voimasta, toivosta, odotuksesta ja ilosta. Valokuvat on kuvattu palon jälkeen syyskuussa, kun palossa kärventyneet neulaset satoivat maahan kullaten synkän kuntan, ja sitten, kun valkoinen sade muutti maiseman viivakoodiksi.

Samaan aikaan toisaalla kuvataiteilija Anna Haanpää-Vesenterä alkoi luomaan kummia tyyppejä ja metsänväkeä, joilla on hitunen palaneen metsän keijujen taikapölyä jaloissaan. Syntyi prinssejä ja saappaissaan kulkevia lintuja. Kaikkeahan ei tarvitse nähdä, keijujen kosketuksen voi tuntea.

Näyttelyn avaa lauantaina 10.6. klo 13 taidemaalaari, maestro Hannu Lukin jutustellen luonnosta ja taiteesta. Näyttelyn taiteilijat ovat paikalla kertomassa töistään. Tarjolla on pientä avajaistarjottavaa.

Näyttelyn aukioloajat (päivittyvä lista):

 • la 10.6. klo 13-16 (avajaiset)
 • ti 13.6. klo 14-16 (myös Nukketeatteri PikkuKulkurin esitys klo 14)
 • ma 19.6. klo 13-15
 • ma 26.6. klo 13-15
 • su 2.7. klo 13-15
 • ma 3.7. klo 13-15
 • su 9.7. klo 13-15
 • ma10.7. klo 13-15
 • su 16.7. klo 13-15
 • ma 17.7. klo 13-15
 • ma 24.7. klo 13-15
 • ma 31.7. klo 13-15

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Aukioloaikoja (yllä) päivitetään tarvittaessa ja aukioloajoista ilmoitetaan myös Markkuun Seudun Kyläyhdistyksen fb-sivuilla, seuraa ilmoittelua! Näyttelyn yhteydessä toimii kyläyhdistyksen kahvio, varaa pikkurahaa mukaan. Osoite: Ängeslevän-Ylipääntie 6, Tyrnävä.

Näyttelyvierailun yhteydessä voit helposti tutustua myös monipuoliseen ja suosittuun Markkuun luontopolkuun, jonka lähtöportti sijaitsee Luonto- ja hyvinvointitalo Peukaloisen piha-alueella. Ota osaksi päiväretkeäsi myös muut Markkuun helmet: kesäkahvila ja -galleria Cafe ja Galleria Conrad sekä kylän upea uimapaikka Rauhionojan Riviera. Tietoa muista Tyrnävän matkailukohteista löydät Visit Tyrnävä -sivuilta